preskoči na sadržaj
Uvodna riječ ravnateljice

Srednja škola Pregrada

Pregrada, 15. prosinca 2017.

 

POVODOM 20 GODINA RADA SREDNJE ŠKOLE PREGRADA

Srednja škola Pregrada počela je radom šk. god. 1997./98. kao područni odjel Srednje škole Krapina, ali već 15. prosinca 1997. Ministarstvo prosvjete i sporta donijelo je Odluku o podjeli Srednje škole Krapina na dvije ustanove čime je škola postala samostalna ustanova.

Te prve godine upisano je 93 učenika u dva odjela opće gimnazije i odjele kuhara, konobara i frizera. Za njen rad pripremljen je i uređen prostor stare zgrade osnovne škole iz 1908. u centru grada.  Prostori su bili lijepi, ali ubrzo nedostatni pa je sljedećih godina nastava održavana na više mjesta u gradu – u podrumu zgrade grada, u prostorima Niskogradnje i trgovine Strahinjčica.

U novu zgradu škole useljeno je 2003., u trodijelnu sportsku dvoranu 2005., potkrovlje škole uređeno je za potrebe nastave 2007., Gradska kavana uređena je i stavljena u funkciju praktične nastave ugostiteljskih programa 2008., a 2010. završena je gradnja zgrade učeničkog doma visokog standarda stanovanja za 126 korisnika. Razvoj je bio brz, a zahvaljujući inicijativi grada Pregrade kao i potpori Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Danas škola broji 474 učenika i 91 djelatnika od kojih je 21 bivši učenik škole. Realiziraju se programi iz područja zdravstva i socijalne skrbi, ugostiteljstva i turizma te gimnazije - program medicinska sestra opće njege/ medicinski tehničar opće njege, fizioterapeutski tehničar, farmaceutski tehničar i dentalni tehničar, kuhar, konobar i slastičar te opća gimnazija. Za sve navedene programe škola ima optimalne uvjete rada i što je još važnije, izvrsnu suradnju sa zdravstvenim i drugim institucijama u kojima učenici uče u neposrednoj stvarnosti odnosno na mjestu rada. Na tome im škola neizmjerno zahvaljuje.

Suradnja je glavna metoda rada škole. Međusobna potpora, tolerancija i prije svega iskrena posvećenost zajednički dogovorenim ciljevima. To naravno nije lako pa se živi stalno učenje i usavršavanje, ali i stav da je ljudski pogriješiti.

Vodeći se tim vrijednostima, preferira se projektna i istraživačka nastava kao i interdisciplinarni pristup. Rezultat toga su brojni projekti i istraživački radovi. Dugogodišnji status Eko škole, Škole koja promiče zdravlje, Ponos domovine, Energetska učinkovitost. Brojni projekti iz Povijesti, iz Biologije i Ekologije. Teme koje se istražuju povezane su sa školskim životnim okruženjem i u tome ostvaruju svoju korisnost.

Moto škole je „učimo glavom, srcem i rukama“ pa se od redovne nastave do izvannastavnih aktivnosti ostvaruje bezbroj odličnih rezultata. Uz napore učenja, oni su rezultat podržavajuće i pozitivne školske klime koju uz učenike stvaraju nastavnici, odgajatelji i stručna služba škole te administrativno i tehničko osoblje.

Na cjelokupnoj potpori, škola zahvaljuje gradu Pregradi, Krapinsko-zagorskoj županiji, Ministarstvu znanosti i obrazovanja kao i institucijama s kojima surađuje. Ali, prije svega zahvaljuje roditeljima i učenicima s kojima najneposrednije ostvaruje svoju svrhu – da iz škole izađe zadovoljan i uspješan mladi čovjek.

Hvala svima!

                                                                                                                                                                                                                                   Ravnateljica

                                                                              dr. sc. Vilmica Kapac
Tražilicae-Dnevnik


Vremenska prognoza

 

Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju