preskoči na sadržaj
O školi

 Povijest škole

Nastavne godine 1997./1998. započela je nastava u Srednjoj školi Pregrada, zalaganjem Grada Pregrade, uz potporu Ministarstva i Županije krapinsko-zagorske u adaptiranoj zgradi (izgrađena 1908.) nekadašnje osnovne škole, na Trgu Gospe Kunagorske 3. Prve godine bilo je upisanih 93 učenika u program opće gimnazije, kuhar/konobar i frizer. 

Potreba za srednjom školom u Pregradi potvrđivala se činjenicom, da smo tijekom nastavne godine imali preseljenja učenika iz zagrebačkih škola, jer im je blizina SŠ Pregrada omogućila boravak u roditeljskom domu. Već 1998. upisom fizioterapeutskih tehničara (2 odjela) porastao je interes i za druge zdravstvene programe. Smještaj Pregrade opravdava interes za zanimanjima koja su potrebna zagorskoj sredini u kojoj su izvori termalne i ljekovite vode pa stoga izgrađena lječilišta.

2001/2002. godine upisali smo 1 razred medicinskih sestara/tehničara, a iduće godine dodan je novi četverogodišnji program – kozmetičarski tehničar.

Škola je dobila status samostalne škole 15. prosinca 1997. Odlukom o podjeli Srednje škole Krapina na dvije ustanove Ministarstva prosvjete i športa (Klasa: 602-03/97-01/2267, Urbroj: 532-02-02/3-97-1). Škola je pravna osoba upisana u sudski registar kod Trgovačkog suda u Zagrebu te u zajednički elektronički upisnik ustanova osnovnog i srednjeg školstva ministarstva nadležnog za obrazovanje. Krapinsko-zagorska županija postala je osnivačem Škole na osnovi Odluke Ministarstva prosvjete i športa o prijenosu osnivačkih prava (Klasa: 602-03/02-01/96, Urbroj: 532/1-02-1) od 1. veljače 2002.

 

11.travnja 1999. ministar Pugelnik svečano je položio kamen temeljac za novu srednjoškolsku zgradu u koju smo uselili nastavne godine 2003./2004. Nastavni kabineti i učionice opremljeni su suvremenom opremom za ostvarivanje zdravstvenih programa, ugostitelja i gimnazije.

2005. i 2007. godine počeli smo s realizacijom još 2 nova zdravstvena programa: farmaceutski tehničar i zubotehničar.

Zahvaljujući postojanju Srednje škola Pregrada, razvijale su se djelatnosti u Pregradi. Profesori i učenici bili su veliki entuzijasti i postizali vrhunske rezultate u školskom uspjehu, na natjecanjima i smotrama. Uprava škole, osobito nastojanjem ravnateljice Vilmice Kapac, pridobivala je prostorne i materijalne uvjete za sve brži rast Škole, potrebe po broju učenika. Povratne informacije naših bivših maturanata govorile su o njihovoj uspješnosti u akademskoj zajednici, kao i u svijetu rada i poslovnosti. Danas imamo predavače, nastavnike, profesore i ostale djelatnike iz reda naših bivših učenika. Tako se ostvaruje zavidna vizija da se učenici u čije školovanje je lokalna zajednica ulagala mogućnosti i snage, vraćaju u svoje mjesto kao djelatnici.

„Naših 5“ je brošura u kojoj s ponosom ističemo ostvarenja mlade Škole tijekom prvih 5 godina postojanja. Uz oskudne prostore i skromnost, iznjedren je žarki rad i rezultati: osmišljen je logo Škole u kojem je simbol znanosti i medicine (akademska kapa i zmija), učenici su dizajnirali maskotu škole – Kunka; postali smo prepoznatljiva eko-škola koja svojim projektima uočava, poučava i usmjeruje ekološki lokalnu sredinu (napravljena je poučna eko staza na Kunagoru, osmišljen labirint pred školom koji oslikava moto Škole); izdavani su školski list Druga strana i godišnjaci. Učenici se uključuju u događanja Grada Pregrade, kao što su manifestacija Branje grojzdja, proslava dana Grada i humane akcije: osobito ugostitelji koji pripremaju domjenke za uzvanike i goste Škole i Grada.

Atraktivna grupa školskih navijačica uveličala je otvorenje trodijelne školske sportske dvorane s teretanom 2005.

2008. godine Pregrada je postala akademski grad, otvaranjem dislociranog studija fizioterapije Veleučilišta Lavoslav Ružička iz Vukovara. Tako su prostorima naše škole, između ostalih, sjeli u visokoškolske klupe i naši bivši učenici. 2010. godine pridružio se akademskoj zajednici i dislocirani odjel vanrednog studija sestrinstva Medicinskog fakulteta iz Osijeka.

U školskoj zgradi danas imamo uz kabinete / učionice i predavaonice te veću konferencijsku dvoranu; zdravljak s hranom, kojeg vode naši nastavnici, a učenici tu izvode praktični dio nastave. U vlasništvu Grada Pregrade kao svoju vježbaonicu, škola vodi i koristi Gradsku kavanu u prostorima u kojima smo započeli s radom. Na Trgu Gospe Kunagorske 3 danas je bogato opremljena gradska knjižnica i suvremeni muzej rudarstva i farmaceutike.

 U školskoj knjižnici, kao centru događanja, informiranja, učenja i boravljenja priređuju se školske priredbe, obilježavaju značajni datumi; provode se kreativne i odgojne radionice te informacijska pismenost. Statut Srednje skole Pregrada - 2015.pdf

Tražilicae-Dnevnik


Vremenska prognoza

 

Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju